Бернард ШОУ

Узагалі говорячи, влада не псує людей, зате дурні, коли вони у владі, псують владу.


неділя, 21 грудня 2014 р.

С

Самовизначення — право кожного народу самостійно вирішувати питання про спосіб і форму свого державного існування, вільно встановлювати свій політичний статус і здійснювати свій економічний, соціальний та політичний розвиток.
Санкція — складова частина норми права, яка на випадок її невиконання визначає заходи з відновлення порушеного права та покарання правопорушника. Свідок — кожна особа, якій відомі будь-які обставини, що стосуються справи (ст. 68 КПК).
Система законодавства — цілісна сукупність всіх упорядкованих певним чином нормативно-правових актів, яка являє собою зовнішній вираз системи права. Структура системи законодавства — це її будова, яка зумовлена правом, інтересами держави та потребами практики правового регулювання. Види структур системи законодавства: 1) галузева — нормативно-правовий процес, нормативно-правовий акт, інститут, підгалузь, галузь; 2) субординаційна — закон, указ, постанова, наказ, тощо; 3) федеративна — законодавство федеральне, законодавство суб’єктів федерації.
Система права — система усіх чинних юридичних норм певної держави. Структура С. п. виражається в єдності всіх юридичних норм та їх розподілі за галузями та інститутами права.
Скарга — звернення в усній чи письмовій формі до офіційного органу чи службової особи з приводу порушень інтересів громадян, що охороняються законом.
Склад правовідносин — а) зміст правовідносин; б) суб’єкти права; в) об’єкти права. Складна держава — держава, до складу якої входять інші державні утворення з тим чи іншим рівнем самостійності. Розрізняють такі види складних держав: а) федерація_; б) конфедерація; в) імперія. 88 Скорочений робочий час — встановлена законом норма робочого часу з метою охорони праці окремих категорій працівників без зменшення заробітної плати.
Слідчі дії — частина процесуальних дій, пов’язана з виявленням, фіксацією та перевіркою доказів у кримінальній справі. Закон передбачає проведення таких дій: допит свідка, потерпілого; очна ставка; ексгумація трупа; обслідування; пред’явлення для впізнання; призначення експертизи; прослуховування і запис телефонних та інших переговорів.
Страхування — сукупність заходів по створенню особливого грошового страхового фонду за рахунок внесків його учасників. Із коштів фонду спеціалізована страхова організація здійснює відшкодування матеріальних засобів, а також виплату інших грошових сум, спрямованих на відшкодування збитків, спричинених дією стихійних сил природи, нещасними випадками або за інших обставин.
Стягнення — примусовий захід, міра відповідальності, яка застосовується як правило за вчинення правопорушення з метою покарання і виховання особи, яка його вчинила, і з метою загального попередження правопорушень.
 Суб’єкт злочину — фізична особа, яка на момент скоєння нею злочину досягла встановленого законом віку і була осудною.
Суб’єкт права — фізична або юридична особа, поведінка якої регулюється нормами права за наявності у неї ознак правоздатності та дієздатності.
Суверенітет державний — незалежність держави, що полягає в її праві самостійно вирішувати всі внутрішні і зовнішні політичні проблеми без втручання інших держав, організацій, осіб. С. — одна з головних ознак державності.
Судова процедура — встановлений законом порядок, відповідно до якого у процесі судочинства послідовно здійснюються певні дії, обговорюються та вирішуються судові справи.

Судочинство — порядок судового розгляду кримінальних, цивільних та адміністративних справ. Розрізняють відповідно кримінальне, цивільне та адміністративне судочинство. Окремо виділяється конституційне судочинство — визнання нечинними законів, які не відповідають Конституції, спеціальним судовим органом.