Бернард ШОУ

Узагалі говорячи, влада не псує людей, зате дурні, коли вони у владі, псують владу.


неділя, 21 грудня 2014 р.

Т

Таємниця листування, телефонних розмов, телеграфних повідомлень — конституційне право кожного громадянина, що полягає у забороні будь-кому без згоди самого громадянина ознайомлюватися з його листуванням, телеграфними повідомленнями, прослуховувати телефонні розмови і розголошувати їхній зміст (ст. 163 КК).
Таємниця судової наради — у процесуальному праві важлива умова постановлення законного, обґрунтованого і вмотивованого судового рішення чи вироку, гарантія принципу незалежності суддів і підкорення їх тільки закону (ст. 322 КПК).
Тарифна ставка — розмір оплати праці, яку встановлено за одиницю робочого часу (годину, день, місяць) залежно від кваліфікаційного розряду. Теологічна теорія походження держави — теорія, за якою держава створена Богом, а монарх — втілення Бога на землі.
Територіальна цілісність — один із найважливіших принципів міжнародного права, закріплений Статутом ООН. Порушення територіальної цілісності держави або посягання на неї є протиправною дією, яка надає державі в цьому випадку беззастережне право на захист усіма доступними засобами.
Техніка безпеки — система технічних заходів, що гарантують безпеку праці і охороняють працівників від ушкоджень (травм) і шкідливої дії виробничих процесів.
Тип права — сукупність суттєвих рис, притаманних усім правовим системам, які спираються на певний тип виробничих відносин і відповідний тип держави та виражають соціальну сутність та спрямованість правового регулювання.
Тип правового регулювання — юридичний режим, загальний порядок регулювання, що складається у певній сфері суспільних відносин. Розрізняють загальнодозволяючий і загальнозабороняючий типи регулювання.
Типологія держав — науковий поділ усіх держав, що існували в історії людства та існують нині, на певні групи, що дає змогу розкрити їх соціальну сутність, тобто встановити, волю якої частини соціально неоднорідного суспільства виражають держава або група держав. Тілесні ушкодження — протиправне, умисне чи необережне заподіяння шкоди здоров’ю, яке виразилося в порушенні анатомічної цілісності чи фізіологічних функцій організму людини.
Товарний знак — позначення, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від однорідних товарів і послуг інших осіб. Тлумачення правових норм — діяльність по з’ясуванню чи роз’ясненню (інтерпретації) їх змісту з метою правильного застосування і реалізації.
Трудова дисципліна — сукупність правових норм, які встановлені на підприємстві, в установі або організації та обов’язкові для всіх учасників трудового процесу.
Трудове право — галузь права, що регулює суспільні відносини, які виникли у зв’язку з використанням найманої праці громадян, державних, колективних, кооперативних та громадських організацій.
Трудові відносини — врегульовані законодавством, а також колективними трудовими договорами відносини, що виникають у зв’язку з трудовим процесом у суспільному виробництві.

Трудовий договір — угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом, відповідно до якої працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, підпорядковуватися внутрішньому трудовому розпорядку, а власник зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.