Бернард ШОУ

Узагалі говорячи, влада не псує людей, зате дурні, коли вони у владі, псують владу.


неділя, 21 грудня 2014 р.

У

Угода (правочин) — волевиявлення двох і більше сторін, спрямоване на встановлення, зміну чи припинення взаємних юридичних прав і обов’язків. Угон транспортних засобів — заволодіння і рух на чужому чи не ввіреному особі автомобілі (всіх видів), мотоциклі, тракторі або іншій самохідній машині без мети її викрадення.
Умисел — одна з форм вини, що полягає в усвідомленні правопорушником протиправного характеру та наслідків свого діяння, за наявності бажання або свідомого допущення їх настання. Розрізняють відповідно два види У. — прямий і непрямий (ст. 24 КК).
Умовне засудження — призначення судом покарання, у випадку, коли воно у вигляді позбавлення волі (при врахуванні судом усіх обставин справи) є недоцільним, як умовного. У цьому разі суд постановляє не виконувати вирок, якщо протягом визначеного випробувального строку засуджений не скоїть нового злочину і зразковою поведінкою та чесною працею виправдає виявлену йому довіру (ст. 75–79 KK).
Унітарна (проста) держава — проста за своїм устроєм держава, яка не має у своєму складі самостійних державних утворень, а має тільки адміністративно-територіальний поділ. У. д. може включати автономії (на- приклад в Україні — Республіка Крим).
Уряд України — найвищий орган державної виконавчої влади. Усиновлення (удочеріння) — юридичний акт, в силу якого вирішується питання про громадянство дитини. Між усиновленою дитиною і особою, яка прийняла її на виховання, встановлюються правові особисті майнові відносини, які існують між батьками і дітьми.
Ухвала судова — акт застосування норм процесуального права, спрямований на виникнення процесу, його розвиток і закінчення; виноситься судом колегіально (ст. 32, п. 3 КПК).

Ухилення від військової служби — військовий злочин, який полягає у порушенні конституційного обов’язку громадянина України нести військову службу (самовільна відлучка, самовільне залишення військової частини, дезертирство тощо). Підлягає розгляду за кримінальним законодавством. Учасники процесу — 1) учасники процесуальних правовідносин, що виникають у зв’язку з провадженням у цивільній справі; 2) фізичні та юридичні особи, які захищають при провадженні в кримінальній справі свої інтереси або інтереси і права осіб, яких вони представляють, і наділені для цього відповідними процесуальними можливостями.