Бернард ШОУ

Узагалі говорячи, влада не псує людей, зате дурні, коли вони у владі, псують владу.


неділя, 21 грудня 2014 р.

Ф

Федерація — складна за устроєм держава, яка складається з рівноправних одиниць (республік, земель, країв тощо), однак має єдині законодавчі й виконавчі органи, законодавство тощо. Водночас кожна складова частина федерації має й свої законодавчі, виконавчі, судові органи. Влада суб’єктів федерації обмежена тими правами, що належать федерації в цілому.
Фізична особа — окрема людина як суб’єкт права.
Фіктивний шлюб — зареєстрований без наміру створити сім’ю правовий акт, внаслідок укладення якого в осіб, що перебувають у шлюбі, не виникає ніяких прав і обов’язків подружжя.
 Форма держави — спосіб (порядок) організації і здійснення державної влади.
Форма правління — структура і правове положення вищих органів державної влади та встановлений порядок їхніх взаємовідносин. Визначальною ознакою Ф. п. є правовий статус глави держави. Види Ф. п.: президентська республіка, парламентська республіка, напівпрезидентська республіка, парламентська монархія, дуалістична монархія, абсолютна монархія.
Форми (зовнішні) права — спосіб прояву матеріального закріплення юридичних норм, який засвідчує загальну обов’язковість останніх. Розрізняють такі Ф. (з.) п.: правовий звичай, правовий прецедент, нормативно-правова угода, нормативно-правовий акт.
Форми здійснення функцій держави — спеціальні способи її діяльності, за допомогою яких реалізуються державні функції. Названі форми поділяють на правові і неправові (організаційні).
Форми (джерела) права — офіційні способи виразу (установлення або санкціонування) норм права та їх юридичного оформлення (нормативно-правові акти, нормативно-правові договори, правові прецеденти, правові звичаї).
Форма територіального устрою — національно-територіальна, адміністративно-територіальна організація державної влади, яка включає співвідношення частки держави та її органів між собою і з державою в цілому. Види Ф.т.у.: 1) проста (унітарна); 2) складна (федеративна). Функції держави — основні напрями діяльності держави, які розкривають її соціальну сутність і призначення в суспільстві.
Функції права — основні напрями впливу правового регулювання на людину і суспільство.

Функції юридичної науки — 1) інтерпретаційна (пізнання державно-правової дійсності); 2) евристична (відкриття нових закономірностей, що виникають у процесі розвитку предмета дослідження, наприклад, держави та права); 3) методологічна — базується на тому загальному положенні, що метод — це теорія, звернена до практики дослідження; 4) політична  функція юридичних наук — розробка принципів перетворення держави та права, їх установ та інститутів на основі пізнання об’єктивних закономірностей суспільного розвитку, а також пізнання перспективних шляхів розвитку держави та права, державного апарату та законодавства; 5) ідеологічна — полягає у світоглядному боці науки, у діалектно-матеріалістичному тлумаченні держави та права; 6) прогностична — визначає тенденції в розвитку явищ, які вивчаються відповідно з об’єктивними законами їх розвитку.