Бернард ШОУ

Узагалі говорячи, влада не псує людей, зате дурні, коли вони у владі, псують владу.


неділя, 21 грудня 2014 р.

Р

Ратифікація — остаточне затвердження міжнародного договору вищим органом держави. Авторитетно закріплює кінцеву згоду держави на обов’язковість для неї положень, зафіксованих у міжнародному договорі. Супроводжується обміном ратифікаційними грамотами між державами. Реабілітація — відновлення в правах осіб, притягнутих до кримінальної чи адміністративної відповідальності; іноді реабілітація стосується цілих народів. Україною провадиться велика робота по повному відновленню у всіх правах реабілітованих кримських татар, німців, греків, представників інших народів, безпідставно репресованих за часів тоталітарного режиму.
Реалізація права — здійснення приписів права у практичних діях (діяннях) суб’єктів. Форми реалізації правових норм: використання, виконання, дотримання.
Реалізація норм права — це здійснення встановлених правових норм у діяльності суб’єктів права в результаті дотримання заборон, виконання юридичних зобов’язань, використання суб’єктивних норм.
Регіональне самоврядування — система організації населення областей та районів для здійснення певних функцій самостійного управління територіями (нормотворчість, господарська діяльність, координація дій з центральними органами, вирішення екологічних проблем, освіта, медицина тощо) у межах, визначених загальнодержавним законодавством.
Республіка — форма (вид) державного правління, при якій державні колегіальні органи законодавчої влади обираються на певний строк усім населенням держави або його частиною.
Референдум — спосіб прийняття законів та вирішення найважливіших питань державного життя країни, проблем місцевого самоврядування, що полягає у безпосередньому виявленні своєї волі народом держави чи окремого району шляхом голосування з певних проблем політичного, економічного, культурного життя суспільства, інших актуальних питань його розвитку.
Речові докази — предмети, що за своїми ознаками свідчать про обставини, які мають значення для слідства і вирішення справи. Р. д. є предмети, які були знаряддями вчинення злочину, зберегли на собі сліди злочину або були об’єктом злочинних дій, гроші, цінності, нажиті злочинним шляхом, та інші предмети.
Реєстрація народження — запис і облік уповноваженими на це державними органами запису актів громадянського стану факту народження.
Робочий час — термін, протягом якого працівники відповідно до правил внутрішнього розпорядку зобов’язані виконувати трудові обов’язки, передбачені трудовим договором.
Розбій — напад з метою заволодіння державним чи колективним майном або індивідуальним майном громадян, поєднаний з насильством, небезпечним для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, або з погрозою застосування такого насильства (ст. 187 КК).
Розкрадання — умисне протиправне безоплатне звернення певним способом державного чи громадського майна на власні потреби чи потреби іншої особи з корисливих мотивів.

Розшук — діяльність органів слідства чи дізнання, адміністрації місць позбавлення волі, інших компетентних органів, спрямована на знаходження обвинувачених, які ухиляються від слідства і суду; засуджених, які ухиляються від виконання вироку або втекли з місць ув’язнення; осіб, які безвісно зникли.