Бернард ШОУ

Узагалі говорячи, влада не псує людей, зате дурні, коли вони у владі, псують владу.


неділя, 21 грудня 2014 р.

Н

НБСЄ (Нарада з питань безпеки та співробітництва в Європі) — об’єднання європейських держав, метою якого є забезпечення стабільного миру і безпеки на континенті, погоджене вирішення проблем роззброєння та  співробітництва між державами. Членами НБСЄ є США та Канада.
Набуття спадщини — перехід майна після смерті громадянина (спадкоємця), якому це майно належало, до інших осіб (спадкоємців) на підставі норм спадкового права.
Нагороди (державні, громадських об’єднань, художньо-мистецьких організацій) — встановлені згідно з Конституцією України та чинним законодавством відзнаки для громадян України та іноземних громадян за видатні досягнення у різноманітних галузях і сферах суспільного життя.
Надурочні роботи — вид трудової діяльності, що виконується понад встановлену для даної категорії працівників норму робочого часу.
Найом (майновий) — договір, за яким одна сторона (наймодавець) зобов’язується надати іншій (наймачеві) майно у тимчасове користування за домовлену заздалегідь плату (ст. 759 ЦК).
Накази виборців — одна з форм здійснення демократії, вираження волі та інтересів населення, вид безпосередньої участі громадян в управлінні справами держави і суспільства, засіб зміцнення двосторонніх зв’язків депу- татів зі своїми виборцями.
Наклеп — поширення завідомо неправдивих вигадок, що ганьблять іншу особу.
Наркоманія — хвороба, що характеризується непоборною пристрастю до наркотиків, що спричиняють у малих дозах ейфорію, у великих — хворобливий наркотичний сон. При наркоманії шкідливого впливу зазнають внутрішні органи людини, виникають неврології і психічні хвороби, розвивається соціальна деградація.
Наркотики (наркотичні речовини) — гру-па речовин різноманітного складу (рослинні і синтетичні), що здійснюють одурманюючий, паралізуючий вплив або стан ейфорії.
Недбалість злочинна — правова ситуація, за якої особа не передбачала суспільно небезпечних наслідків, хоча за обставинами справи повинна була й могла їх передбачити.
Недієздатність — нездатність суб’єкта права внаслідок малого віку, душевної хвороби чи недоумства здійснювати своїми діями суб’єктивні права та юридичні обов’язки. Факт недієздатності повнолітньої людини встановлюється лише рішенням суду.
Недонесення (приховування) — неповідомлення органам влади про достовірно відомі злочини, що готуються чи вже здійснені. Недонесення про інші злочини, непередбачені цими статтями, не є кримінально караним (ст. 396 КК).
Недоторканість житла — одне з конституційних особистих прав громадян, що полягає у забороні входу до житла без законної підстави і проти волі осіб, які в ньому проживають.
Недоторканість майна — одне з особистих прав громадян, яке полягає в тому, що вони не можуть бути позбавлені свого права власності на належне їм майно, крім випадків, передбачених законодавством України.
Незаконне носіння, зберігання, придбання, виготовлення і збут зброї, бойових припасів або вибухових речовин — карані законодавством діяння, якщо їх вчинено без відповідного дозволу уповноважених на це державних органів.
Незалежність суддів — один з конституційних принципів правосуддя, що полягає в підпорядкуванні суддів у своїй діяльності виключно закону. Будь-яке втручання в їх діяльність по здійсненню правосуддя є неприпустимим і тягне за собою відповідальність за законом (ст. 18 КПК).
 Незастосування покарання — звільнення особи, яка вчинила злочин, від покарання за наявності підстав, передбачених законом.
Необережність злочинна — правова ситуація, коли особа, яка вчинила злочин, передбачала можливість настання суспільно небезпечних наслідків своєї дії або бездіяльності, але легковажно розраховувала на їх відвернення або не передбачала можливості настання таких наслідків, хоча повинна була і могла їх передбачити.
Необхідна оборона — дія, що хоча й підпадає під ознаки злочину, але вчинена у стані, коли уникнути її було неможливо (при захисті інтересів держави, громадських інтересів, особи чи прав того, хто обороняється, або іншої людини від суспільно-небезпечного посягання) без заподіяння посягаючому на вищезазначені об’єкти шкоди, якщо при цьому не було допущено перевищення межі необхідної оборони (ст. 36 КК).
Неосудність — психічний стан людини, за якого вона під час вчинення суспільно небезпечного діяння не могла усвідомлювати своїх дій або керувати ними внаслідок хронічної душевної хвороби, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства чи іншого хворобливого стану (ст. 19 ч. ІІ КК).
Неповнолітні — особи, які не досягли віку, з якого закон визнає їх повністю дієздатними (18 років).
Непокора владі — протиправна поведінка, що проявляється у відмові виконати законні вимоги представника міліції або іншої особи, якій державними органами доручено охорону громадського порядку, при виконанні ними цього обов’язку.
Новелізація законодавства — внесення до законодавства нових положень, змін та доповнень.
Норма права — формально-обов’язкове правило фізичної поведінки, яке має загальний характер, встановлюється або санкціонується державою з метою регулювання суспільних відносин і забезпечується її організаційною, виховною та примусовою діяльністю.
Нормативно-правовий акт — письмовий документ правотворчого органу, який містить юридичні норми.
Нормативно-правовий договір — об’єктивні формально обов’язкові правила поведінки загального характеру, які встановлені за взаємною домовленістю кількох суб’єктів і забезпечуються державою.
Нотаріат — система державних органів, що здійснюють нотаріальні дії, спрямовані на підтвердження і закріплення безспірних цивільних прав і фактів.

Ноу-хау — правова форма обміну технічними досягненнями. Полягає у передачі за угодою виробничого досвіду, виробничих таємниць, технічних знань тощо.