Бернард ШОУ

Узагалі говорячи, влада не псує людей, зате дурні, коли вони у владі, псують владу.


неділя, 21 грудня 2014 р.

М

Магдебурзьке право — міське право у середньовіччі, надання якого королівською владою частково звільняло міста від повинностей щодо короля і феодалів та узаконювало самоврядування. Виникло у XIII ст. у м. Магдебурзі (Німеччина) і до XVIII ст. функціонувало в Україні (Київ, Кременець, Вінниця, Чернігів, Полтава та ін.). З поширенням з 1775 p. в Україні загальноросійських царських законів М.п. припинило свою дію. Остаточно скасоване в Україні 1831 p. (у Києві — 1835 р.). У складі Австрії М. п. припинене у Львові 1786 р .
Майнові відносини — певне коло суспільних відносин з приводу матеріальних благ.
Майнові права — цивільні права, об’єктом яких є майнові блага: право власності, права, що випливають із зобов’язань, майно і права авторів і винахідників, права на спадкоємство.
Мандат депутата — документ, що підтверджує повноваження депутата, надані йому внаслідок волевиявлення виборців.
Мандатна комісія Верховної Ради України — обрана Верховною Радою група депутатів, що створюється з метою вирішення питань, пов’язаних з їхніми правами та повноваженнями.
Материнство — встановлене чинним законодавством України правове становище жінки, яка народила (усиновила), утримує й виховує дітей.
Методи здійснення функцій держави — засоби, способи і прийоми, за допомогою яких здійснюються спеціальні види діяльності держави по реалізації її функцій. Виокремлюють такі методи: а) правотворчого виду діяльності; б) управлінські (виконавчо-розпорядчі); в) правоохоронні; в) методи організаційної діяльності держави за здійсненням її функцій.
Механізм держави — система всіх державних організацій, що здійснюють покладені на них законодавством завдання і функції.
Міжнародний пакт про громадянські та політичні права — прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН 16 грудня 1968 р. Один із основних документів міжнародного товариства з проблем забезпечення і захисту основних прав і свобод людини. Складається з шести частин та 63 статей, що деталізують поняття про громадянські й політичні права та визначають способи міжнародного гарантування прав, зафіксованих у Пакті. Має доповнення у вигляді факультативного протоколу, який визначає порядок його забезпечення.
Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права — прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН 1966 р. Знаходиться в єдиному пакеті із Загальною декларацією прав людини і Міжнародним пактом про громадянські й політичні права. Складається з п’яти частин і 31 статті, якими сформульовано поняття про обов’язки, покладені на кожну державу, у додержанні й гарантіях реалізації основних прав людини в економічній, соціальній та культурній сферах. Ратифікований Україною.
Міжнародний суд — один з головних органів ООН, діяльність якого визначено статутом цієї міжнародної організації та власним статутом. Складається із 15 суддів, кожен з яких є громадянином різних держав. Члени М. с. обираються строком на дев’ять років, але протягом трьох років їхній склад поповнюється на третину, при недопущенні повторного обрання. Головне завдання М. с. — вирішення спорів між державами на основі положень міжнародного права. Однак розгляд справ допускається лише за згодою на це конфліктуючих держав.
Міліція — державний озброєний орган виконавчої влади, який захищає життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань.
Міна — бартер (від англ. barter — обмін) — договір, згідно з яким здійснюється обмін майна між сторонами. При цьому одна сторона водночас виступає продавцем майна, яке передає іншій стороні, і покупцем того майна, яке одержує в результаті договору. За договором міни застосовуються правила про договір купівлі-продажу.
Мінімальна міра покарання — найнижча межа, вказана у санкції закону, за якою кваліфікуються дії особи, винної у вчиненні злочину.
Мова судочинства — конституційний принцип, згідно з яким судочинство, розгляд справ у судах України ведуться державною мовою. В судах, розташованих у місцях проживання більшості громадян іншої національності, можуть використовуватися поряд з державною мовою їхні національні мови. Учасникам процесу, які не володіють мовою ведення судочинства, забезпечується можливість виступати в судах рідною мовою і користуватися послугами перекладача (ст. 19 КПК).
Монархія — форма державного правління, при якій вища державна влада здійснюється однією особою і передається у спадок.
Моніторинг екологічний — збір, обробка, збереження та аналіз інформації про стан навколишнього природного середовища з метою прогнозування змін у довкіллі, розробки рекомендацій для прийняття управлінських рішень.
Мораль — система загальних правил поведінки людини (соціальних норм), заснованих на критеріях добра і зла, порядності і непорядності, справедливості і несправедливості.

Мораторій — відкладення органами держави платежів та інших обов’язкових дій, встановлене на певний час у зв’язку з подіями чи діяннями непереборної сили.